menu arrow_back arrow_upward share search
Nyheter / Blog
clear
Var det Ryssland eller Ukraina som stod bakom det påstådda dådet i Bucha? http://palbergstrom.com/news/PALBXShwKV
content_copy

Var det Ryssland eller Ukraina som stod bakom det påstådda dådet i Bucha?

Mainstream media var snabba att anklaga Ryssland för ett illdåd i Bucha för någon dag sedan. Det kan vara sant men utan fakta och bevis är det bara spekulationer.

När lämnade ryska soldater området och när kom ukrainska soldater dit? Var det reguljära trupper eller Azov, vilket kan ha stor betydelse?

Enligt uppgifter från Moon of Alabama lämnade ryska trupper den 30 mars ( se tweet nedan). Detta är utan referens.

Dagen efter den 31 mars meddelar stadens borgmästare Anatoliy Fedoruk att staden är befriad men nämner inget om döda människor. Om det skett ett så fruktansvärt dåd skulle han knappast tala om dagen som glädjefylld. Bekräftar uppgiften om att ryska trupper lämnar 30 mars.

"Den 31 mars kommer att gå till historien för vår Bucha-gemenskap som befrielsens dag. Befrielsen från ryska orcher, från ryska ockupanter av våra väpnade styrkor från Ukraina. Så idag säger jag att denna dag är glädjefylld. Glad och detta är en stor seger i Kiev-regionen! Och vi kommer definitivt att vänta så att det blir en stor seger över hela Ukraina"

Frågan är om det verkligen är borgmästaren, att han säger det han påstås säga och vem som står bakom sajten Ukrinform?

Om det stämmer är det ganska klara bevis för att det är iscensatt. Kanske med statister eller som vissa påstår ukrainare som dödats då de setts som kollaboratörer.

På vissa bilder kan man se döda civila med vita armbindlar som ryssar använder. Obekräftade uppgifter gör gällande att man haft 400 döda i bårhus. Då kan vi nog utesluta statister även om det kan ha varit så på vissa bilder.

Ryska interfax nämner den 1 april att ryska marinkårssoldater agerat i "Gostomel-Bucha-Ozera-riktningen i fem dagar". Om det skett ett illdåd av ryska soldater ligger det nära till hands att det var av dem.

Artikeln varken bekräftar eller dementerar att det var ryska soldater i Bucha efter 30 mars men borgmästarens uttalande på video den 31 mars borde ge klara besked att det inte fanns några ryska soldater kvar då.

I en video “Bucha - cleaning the city from the occupiers som påstås ha publicerats av Ukrainsk polis den 2 mars syns inga döda kroppar. Behöver också verifieras. Ett tweet av @Vick_top55 med ett utdrag från filmen är nu raderat. Låter det vara kvar nedan som bekräftelse. Tecken på censur och att den är äkta?

I en artikel publicerad den 2 mars från vad ser ut att vara en ukrainsk nyhetssajt nämns inget om döda kroppar eller massaker.

En kort videosekvens som påstås vara av nynazisten ( också ett påstående) Botsman sägs en soldat fråga om de får skjuta mot alla som inte bär blå armbindel till vilket han ska få svar att bara de med vit armbindel. Kan det ha varit civila som sympatiserade med ryssar och inte visste om att de lämnat staden varför de blev offer för nazister eller tagit emot rysk hjälp ( se tweet nedan)?

Bakbundna offer påminner om bilder och videor av människor som binds fast i träd och stolpar av vad man kan tolka som Ukrainska nationalister för att de påstås vara plundrare men kan mycket väl vara civila som helt enkelt letar efter mat.

Enligt Human Rights Watch ska det ha varit ryssar som utförde ett illdåd men hur vet man det så snabbt redan den 3 april och om ryssar lämnade staden den 30 mars?

Den 2 april rapporterar den Ukrainska nyhetssajten LB.ua att ukrainska specialstyrkor rensade Bucha från vad som sägs vara sabotörer och ryska kollaboratörer. Man bekräftar även borgmästarens uttalande från 31 mars om att staden var befriad.

Är videon ovan från Bucha? Är man i färd med att iscensätta "en massaker" eller försöker man flytta kroppar så de kan komma fram? Om så är fallet, varför ser det ut som om soldaten skrattar åt en död landsman såvida det inte handlar om ett offer för deras kulor, en "förrädare"?

Den som förstår kriget i Syrien förstår man vad som sker i Ukraina. Vi har tidigare sett hur internationella organ sviker sin objektivitet och tycks agera efter en agenda. Kemvapenattacker i Syrien och OPCW är ett exempel på det där syriska regimen har fått skulden för dåden i Ghouta och Douma när de sannolikt utförts av ISIS med stöd från samma krafter i väst som nu ger stöd för åt nazister i Ukraina.