menu arrow_back arrow_upward share search
Nyheter / Blog
clear
Finns inga antisemitiska idéer inom antivaccinationsrörelsen http://palbergstrom.com/news/PALBxALWZg
content_copy

Finns inga antisemitiska idéer inom antivaccinationsrörelsen

I ett debattinlägg i Sydsvenskan/HD av Klas Borell, professor i sociologi och socialt arbete vid Hälsohögskolan i Jönköping, associerar han felaktigt konspirationsteorier med antisemitism.

Det finns inget sådant samband. Tvärtom. Alla som tycker demonstrationer för frihet och demokrati är fel, påhejare av munskydd, lockdowns, vacciner och vaccin-id, rent av positiva till interneringsläger för ovaccinerade, har ett starkare släktskap med nazismen än någon annan.

Det som nu sker med covid-19 har kusliga paralleller till det som hände i Tyskland under 30-talet. Samma psykologiska mekanismer i spel men andra hot och grupper som ska skuldbeläggas. Nazismen försvann inte 1945, den bytte skepnad.

Förintelsen är ett varnande exempel. Talet om vaccinations-id och utpekande av människor som säger nej till vaccin är skrämmande likt det judar fick utstå med tal om ”smittspridning” och gula stjärnor vilket hindrade rörelsefrihet. Klas borde lyssna på Förintelseöverlevare Vera Sharav.

Han nämner SVT-dokumentären Vaccinjägarna som exempel men mig veterligen förnekar inte Linda Karlström Förintelsen. De lurade henne och det hon säger blir väldigt enkelt att använda mot henne genom klippa på ett för henne negativt sätt.

Antisemitism finns tyvärr överallt men är en marginell företeelse inom konspirationsrörelsen som kan liknas vid världens största fredsrörelse.

Däremot finns det antisemiter som erkänner konspirationsteorier men tolkar fakta utifrån en galen världsbild. En viss skillnad. Deras åsikter stör arbetet för en bättre värld.

Jag har under många år arbetat för uppmärksamhet kring flera frågor av det Klas tar upp, som alla har ett samband, men har sällan stött på dessa galenpannor ( även om det är lite oftare nu måste medges). Speciellt inte i USA där stödet för Israel är starkt.

Ibland stöter man på anonyma kommentarer och andra inlägg som ger uttryck för antisemitism och ger Klas vatten på sin kvarn. Ett olustigt ämne och sällan någon idé att gå i svaromål men när man väl gör det brukar de försvinna.

Man kan på goda grunder misstänka att en del av dessa har falska profiler. Medvetna försök att hindra granskning och debatt kring känsliga ämnen genom att skapa negativa konnotationer.

För att kunna bemöta antisemitism måste definition förbli glasklar och inte mörkas genom absurda associationer som gränsar till förtal och döma en hel grupp utifrån ett fåtal rötägg. 

Glädjande nog börjar allt fler konspirationsförnekare komma till insikt och byta fot men det vore välkommet om vi kunde ha en öppen och saklig debatt kring några av de frågor Klas tar upp utan svartmålning. Demokratin som nu hänger i en skör tråd förtjänar det.

Som Oisín Cantwell på Aftonbladet säger med anledning av demonstrationerna mot pandemilag och annat: ”Tänk om knäppgökarna får rätt?”.

 

Relaterat

Förintelseöverlevare Vera Sharav om vaccin-agendan och covid19