menu
Nyheter / Blog

Jakten på oliktänkande från nätverket #jagärhär leder oss mot avgrunden

content_copy

Forskaren och aktivisten Bilyana Martinovsky blev igår gripen på Arlanda och intagen till förhör hos polisen i Solna.

Jag känner inte till alla detaljer och ursäktar inte Bilyana men en mörk skugga faller över nätverket #jagärhär och Kajsa Klein som vad jag förstår är orsak till att Bilyana blev utsparkad från Stockholms Universitet då hon skvallrat om Bilyanas åsikter till ledningen (rätt mig gärna om jag har fel).

Den infekterade debatten på nätet kring invandringen och den förda politiken i allmänhet beror på flera samverkande faktorer. Hat och hot kan aldrig ursäktas men det kan förstås som en mänsklig reaktion.

Under många år har kritik och åsikter mot invandringen med relaterad information som förklarar vad som pågår och varför förtryckts av politiker och mainstream media. Samtidigt har åsikter som talat positivt om invandring och öppna gränser plus andra enkelriktade frågor t ex klimatet, Trump och annat fått fritt fram. Detta skapar en känslomässig tryckkokare som till slut bubblar över och leder till hat och hot.

Jakten på oliktänkande som Bilyana, krav på inskränkningar av yttrandefriheten, småaktiga anmälningar för hets mot folkgrupp, övervakning och andra åtgärder som bryter ner den individuella friheten och demokratin är synnerligen olustig. Om människor verksamma inom #jagärhär fortsätter och får politiskt stöd leder det oss mot avgrunden.