menu
Nyheter / Blog

Detta kunde Carina Bergfeldt SVT rapporterat från USA

Detta kunde Carina Bergfeldt SVT rapporterat från USA http://palbergstrom.com/news/PALBH2vXwE
content_copy

Min artikel om hur rapportering av Carina Bergfeldt på SVT och hennes kollegor från USA splittrar min familj fick många reaktioner. Bra. Syftet var att uppmärksamma vad bristande källkritik kan leda till och skapa debatt kring vad som är god journalistik.

Med reservation för att jag kan ha missat något så finns det flera saker Carina kunde valt att rapportera om men inte gjort som skulle ge svenskar en mer balanserad och sanningsenlig bild av USA och Trump.

Några exempel

Allt tyder på att lögnen (som det nu framstår) om rysk inblandning har varit del av en mjuk statskupp mot Trump långt värre än Watergate. På sociala medier går det under namnet #Spygate. Här en bra sammanfattning av det som hänt.

Spionering mot Trump via personer i hans omkrets baserades på en rapport av Christopher Steele, beställd och betald med 160000 dollar av Demokratiska partiet och Hillary Clintons presidentvalskampanj.

Trump hade rätt när han sa att Obama spionerat på honom. Dokument från Foreign Intelligence Surveillance Court (FISA) visar att det sannolikt är mycket värre än så.

FBI vägrades granska DNCs server som blev utsatt för intrång. Allt talar för att servern hackades inifrån, inte utifrån av Ryssland. Troligen av en medarbetar vid namn Seth Rich som sedan blev mördad av vad polisen menar var ett rånmord men många oklarheter kring hans död kvarstår och vissa hävdar att han blev tystad.

Det finns inga trovärdiga uppgifter som ger stöd åt det ena eller andra hållet. Det enda vi vet är att Seth Rich mycket väl kunde varit den som hackade DNCs server och förmedlat informationen till Wikileaks som till och med gått ut med en belöning på 20000 dollar för information som kan ge svar på hans död.

Självfallet kan Seth Rich har arbetat för Ryssland men utan belägg är det bara en i raden av vilda konspirationsteorier som är tagna ur luften. Nu har det kommit ännu en sådan teori baserad på "anonyma" källor, vi är vana vid när det gäller påståenden om Trump, vilket hävdar att Seth Rich som hackare är en uppdiktad historia av Ryssland och CNN påstår helt utan belägg att Wikileaks samarbetade med Ryssland.

 

 

Kim Dotcom, entreprenör bland annat skapare av Megaupload och känd inom IT-kretsar, hävdar att han med säkerhet vet att Seth Rich var källan. Enligt Kim Dotcom ska Seth Rich varit besviken över hur hans kandidat Bernie Sanders blev bestulen av DNC till förmån för Hillary Clinton. Detta är bekräftat av Donna Brazile som vid tiden var ordförande för DNC.

Enligt en ny stämningsansökan mot bl a Anderson Cooper (CNN), The New York Times Company och Vox Media var Seth Rich källan som överlämnande informationen till Wikileaks.

Det har också hävdats att Ryssland skulle försökt påverka amerikaner under valet 2016 via annonsering på internet i stor skala. Enligt vittnesmål i kongressen av Sundar Pichai VD för Google har man efter en noggrann utredning kommit fram till att det 2016 fanns två konton som kunde kopplas till Ryssland som annonserat för 4700 dollar. En patetisk summa i sammanhanget. Med andra ord, Ryssland har inte påverkat valet.

Man ska också vara medveten om att Robert Mueller inte är opartisk. Han har varit och är i blåsväder kring den s k Uranium One-affären med kopplingar till Hillary Clinton samt ska ha medverkat till att tysta ner lögnen om massförstörelsevapen i Irak vilket användes som ursäkt för USAs attack 2003.

Vad kunde Carina Bergfeldt gjort?

Under två år har Carina rapporterat för svenska tittare om påstådd rysk inblandning i amerikanska valet och Trumps påstådda samröre med Ryssland och Putin. Efter en lång kostsam utredning av en specialåklagare har detta visat sig vara felaktigt. Det vore ärligt om hon eller SVT Nyheter följde upp med självkritik.

Carina kunde berätta för tittare om Spygate och att den har kopplingar till Hillary Clintons kampanj, om utredningen som pågår av Michael Horowitz vid justitiedepartementet.

Hon kunde t ex intervjua den kända journalisten Sharyl Attkisson som skrivit om detta och sin egen historia om hur hon också blev utsatt för spionage eller före detta åklagaren Joe diGenova som hävdar att ledande personer inom Obamas administration, justitiedepartementet och FBI försökt rentvå Hillary Clinton och misskreditera Trump.

Hon kunde berätta att före detta justitieministern Jeff Sessions gav åklagaren John Huber från Utah i uppdrag att granska den möjliga spionering på Trump samt Hillary Clintons eventuella koppling till Uranium One.

Hon kunde berätta om utredning som på går kring Clinton-stiftelsen eller uppgifter gällande visselblåsare inifrån stiftelsen som lämnat information till FBI och att president Trump gett justitiedepartementet i uppdrag att återuppta utredningen kring Hillary Clintons användande av e-post.

Vi har nu även en återupptagen utredning kring pedofilen Jeffrey Epstein som även den har kopplingar till Bill och Hillary Clinton.

"Trump var den enda som var villig att hjälpa mig med min utredning kring Epstein 2009"
—Bradley Edwards, advokat för offren

Det återstår att se vad alla utredningar leder till men Carina har ju berättat om perifera utredningar gällande Trump, som enligt min bedömning inte kommer leda någonstans utan sannolikt kan vara försök att hindra och störa utredningen kring Spygate, så varför inte berätta om utredningar som till synes kan ge stöd för Trumps hållning?

Även om något omnämns en gång har upprepandet och efterföljande debatt kring en fråga stor betydelse för en tidigare rapporterad nyhet och vinkling som flitigt har upprepats och debatterats. Det är mainstream medias ansvar att garantera balans och opartiskhet. Speciellt när det handlar om SVT och SR.

Nyckel till insikt

Det finns flera andra frågor av avgörande betydelse Carina kunde rapporterat. Information som sannolikt skulle innebära att svenskar såg på världen på ett helt annat sätt.

En sådan fråga är 11 september. Rapporteringen kring den händelsen förklarar varför min första utgångspunkt när det gäller mainstream media är att vara skeptisk till det som sägs.

"I spoke out because it's the right thing to do. The official narrative is beginning to unravel"
—Peter Michael Ketcham, f d NIST

Se: Stand for the Truth: A Government Researcher Speaks Out | 9/11 Evidence and NIST

3000+ arkitekter och ingenjörer i organisationen Architects & Engineers for 9/11 Truth kräver en ny utredning av de tre husen i New York 11 september 2001 som man hävdar rasade på grund av kontrollerad demolering med hjälp av sprängämnen. Den officiella förklaringen för rasen är en fysisk omöjlighet.

Carina kunde berätta om detta och intervjua företrädare för organisationen. Jag tror dock hon skulle stoppas av SVT vilket visar att mainstream media behöver förändras för att tjäna folket och inte staten som full demokrati stipulerar.

 

Notering: Det är möjligt att Carina Bergfeldt redan nämnt något om allt detta men inte vad jag kan minnas. Om någon har en annan minnesbild och kan hänvisa till källor välkomnar jag besked.