menu
Nyheter / Blog

Samarbetar Aftonbladet med Twitter för att censurera kritiska inlägg om Greta Thunberg?

content_copy

Att vi har en styrd och kontrollerad mainstream media är uppenbart. Framförallt när det rör avgörande och känsliga ämnen t ex 11 september, kritik mot vaccin, synen på Syrien och Ryssland, klimatet och annat där fakta spelar mindre roll och "man" vill att svenskar ska tänka på ett visst sätt.

Samma styrning och kontroll finns i sociala medier.

Genom gå in på Twitter anonymt med Tor har jag tidigare kommit på dem att censurera vissa av mina inlägg som rör känsliga ämnen i trådar skapade av svensk mainstream media där chansen är större för att i ämnet ovetande svenskar ska se vad jag säger. En trolig logik bakom censuren. Jag och mina följare har kunnat se dem men inte andra s k shadow banning.

Efter att flera användare i Europa och USA uppmärksammat denna form av censur har Twitter blivit bättre på den punkten men de försöker fortfarande stävja åsikter. Nu är det mer subtilt.

Om en sajt har rätt kod för s k Twitter Cards ska en länk som finns med i ett inlägg visas som en sammanfattning med titel, ingress och bild beroende på om det är ett Summmery Card eller Summery Card with Large Image.

Nedan ett exempel på en artikel från Aftonbladet angående Greta Thunberg som är Summery Card with Large Image.

När jag postar ett inlägg nära i tid till samma artikel med samma hashtag #klimat och söker på den med Tor syns bara en förkortad länk (som visserligen fungerar) men ingen titel, ingress eller bild. Se nedan. Går jag in med vanlig webbläsare och som inloggad användare syns allt. Strax ovan mitt inlägg en tweet till en underartikel för samma ämne som ett Summery Card.

Min slutsats är att detta är ett medvetet och aktivt sätt från Twitter att försöka tona ner synligheten av mitt kritiska inlägg till det hon kämpar för (inte henne).

Det existerar sannolikt ett samarbete mellan svenska myndigheter, mainstream media och Twitter, Google, Apple och Facebook. Hur det fungerar i praktiken är oklart. Är det ett direkt samarbete mellan i detta fall Aftonbladet och Twitter eller är det AI algoritmer? Har Twitter fått en lista på vilka nyhetssajter som är mainstream media och ska bevakas?

Jag har åtminstone ett fungerande konto på Twitter kvar. Många andra har stängts av. Greta förstår inte för vilka krafter hon kämpar.