menu
Nyheter / Blog

Jag deltog i en propagandakampanj i Helsingborg

content_copy
Vad har Heidi Avellan, politisk chefredaktör på HD / Sydsvenskan, kollegan Per Svensson på DN, James Pamment, forskare i strategisk kommunikation och digitala mediestrategen Brit Stakston att säga till mig som åhörare om desinformation? Jo att Ryssland är skyldig till allt, typ.

Igår hölls en föreläsning och debatt på Radisson Blu Metropol i Helsingborg om falska nyheter och desinformation anordnat av HD / Sydsvenskan och Campus Helsingborg Lunds Universitet.

Jag förstod redan innan vart det hela skulle dras men tyckte det kunde vara intressant att se och höra vad som skulle sägas. Dessutom var det trevligt att se dem i verkligheten (faktiskt sant).

Vad som sades var ingen överraskning. Rysshatet är starkt, även om Heidi Avellan försäkrade att det inte handlar om ryssofobi utan är riktat mot Kreml. Låt mig tvivla.

Ingen kunde lägga fram några konkreta bevis på rysk påverkan förutom det där löjliga falska brevet från Peter Hultqvist och en bok på ett bibliotek som ingen med sunt förnuft bryr sig om utan förstår är struntsaker.

Hur ensidiga och partiska de är visade sig när de fick en fråga om inte USA pysslar med samma sak. Det märktes att frågan är besvärlig. Per Svensson svarade kort och undvikande med att USA gjorde sådant förr men inte nu. Man tar sig för pannan.

Journalisten Udo Ulfkotte sa att många journalister i Europa har en relation till CIA. Skulle inte alls förvåna mig om det även gäller ledande svenska journalister vilket kan förklara varför man aldrig hör något om påverkansoperationer från väst som vi vet är omfattande.

Likriktningen, den uppenbara informationsstyrningen och censuren inom mainstream media är ingen slump. Att något eller någon samordnar och därmed styr informationsflödet kan en femåring räkna ut. Misstankarna faller helt logiskt på den del av CIA som arbetar för den dolda regeringen i USA, att de även styr Sverige genom en inhemskt maktstruktur.

I efterhand frågar jag mig om syftet egentligen var att påverka en grupp människor i Helsingborg med bilden av Ryssland som det stora hotet och att vi sedan ska påverka andra i vår omgivning med den bilden?

Antagligen ligger det ett korn av sanning i detta men då jag inte blint förlitar mig på mainstream media vet jag bättre. Ryssland är inte felfritt men att reta Ryssland baserat på falsk information är att äventyra svenska säkerhet. Svenska intressen måste komma först. Det är något panelen inte tycks förstå.

 

HD: ”Ta ett djupt andetag – vi blir lätt nyttiga idioter” (Video)

 

Relaterat

Udo Ulfkotte: Journalists for Hire: How the CIA Buys the News

The Intercept: How Covert Agents Infiltrate the Internet to Manipulate, Deceive, and Destroy Reputations