menu
Nyheter / Blog

10 år sedan Georgien attackerade Sydossetien

content_copy
I dagarna är det 10 år sedan kriget i Sydossetien. Skulden har lagts på Ryssland. I själva verket kom Ryssland till undsättning efter det att Georgien gått till angrepp mot civilbefolkningen i regionen Sydossetien.

Svenskar har indoktrinerats i tron att Ryssland attackerade Georgien för 10 år sedan. Samma sak med Ukraina.

I båda fallen är sanningen att Ryssland har hjälpt befolkningen i Sydossetien respektive östra Ukraina mot angrepp från Georgiska respektive Ukrainska trupper med stöd från väst. Att Ryssland möjligen tagit till övervåld är en annan sak.

"Georgien inledde krigshandlingarna mot Sydossetien"
FOI: Det kaukasiska lackmustestet, 2008

Filmen av BBC Newsnight "What really happened in South Ossetia?" (ovan) ger en annan bild av vad som hände än den svensk mainstream media förmedlar.

Man ska även komma ihåg att Sydossetien redan från Sovjetunionens sammanbrott ville vara självständigt eller förenas med Nordossetien i Ryssland men angreps av Georgien 1991 med cirka 1 000 döda och ungefär 100 000 etniska osseter på flykt som resultat.

Kan Ryssland ha planerat invasionen som det hävdas i väst? Absolut. Ryssland var oroliga för att Georgien skulle ansluta sig till NATO. Samma sak med Ukraina. Men vad som utmålas som aggression i mainstream media här i väst genom ta saker ur sitt sammanhang mixat med lite förvanskningar och lögner är i själva verket ett försvar. Ryssland är hotat och har varit så sedan 1991.

När Ryssland blev självständigt efter det att Sovjetunionen föll samman trodde nog många ryssar att man skulle accepteras som en i gänget. Under 90-talet tog man hjälp av väst för att skapa en ny ekonomi och bygga upp landet på nytt. I verkligheten blev man våldtagen av giriga oligarker som agerade för intressen i väst. Många ryssar fick lida.

"Unpublished documents produced by the European Union commission that investigated the conflict between Georgia and Moscow assign much of the blame to Georgian President Mikhail Saakashvili"
Der Spiegel

Rysslands agerande gentemot Georgien, Ukraina, i Syrien och andra ställningstaganden i världspolitiken måste sättas in i ett större sammanhang. För att förstå Ryssland måste man helt enkelt förstå väst och bakomliggande mörka motiv som inte vill Ryssland väl. Inte Sverige eller andra länder heller.

Även om Ryssland ville hindra Georgiens närmande till Nato förändrar det inte vad som hände. Georgien bär huvudskulden till kriget.

 

Relaterat

Martin Amstrong:  Browder – Russia – Trump – Safra

The Solari Report: Anne Williamson and the Rape of Russia

Der Spiegel: EU Investigators Debunk Saakashvili's Lies

Der Spiegel: The Chronicle of a Caucasian Tragedy