menu

Nyheter / Blog

Mainstream media måste ta sitt ansvar och stoppa uppviglingen till hat innan det spårar ur

content_copy

Hatet i samhället och på sociala medier blir bara värre och värre. Det tycks vara samma utveckling i hela västvärlden. Snart riskerar det övergå till fysisk handgripligheter.

En italiensk forskare som funnit att vacciner innehåller främmande nano-partiklar har redan fått erfara detta när han efter en föreläsning blev nerslagen för sitt arbete och sina åsikter om vaccin.

I USA blev Vita husets pressekreterare Sarah Sanders utslängd från en restaurang på grund av sin position och koppling till Trump. Demokratiska kongressledamoten Maxine Waters uppmanade till liknande aktioner runt om i USA.

Hatet kommer från både höger och vänster men är mer etablerat och därmed mer oroande från vänsterhåll som vägrar erkänna demokratin och att folket valde Trump som president. Samma tänkande finns även här och sprids av mainstream media vilket uppviglar människor till ogrundat hat.

Jag möter själv hat i olika form på grund av min kritik mot vaccin och syn på världsläget. När argumenten tryter övergår man till personangrepp. Man är knäpp, bär foliehatt, borde ta sina tabletter och så vidare. Flera kommentarer är så känslosamma att man lätt kan tänka sig nästa steg.

Demokrati innebär att alla ska få en chans att höras i de kanaler om är störst. Men det gäller inte mig och många andra med liknande åsikter. Att få in en artikel i mainstream media med kritik mot rådande vaccinpolicy är omöjligt. Flera andra ämnen är lika no-no. Det är inte demokrati.

Extrema åsikter och påhopp från högerkanten kan inte ursäktas men när man från vänsterhåll, som många inom mainstream media tydligt tillhör, matar på med bilden av alla som inte håller med dem är både det ena och andra och när demokratin inte bejakar allas röster blir det som en tryckkokare, en uppvigling till hat på felaktiga grunder.

Min poäng är att det inte är konstigt att det skapar starka känslor när ena sidan har företräde i debatten och spottar på motståndare som inte får svara.

Känslorna håller på att gå överstyr och mainstream media som med spottande, censur, snedvridningar och rena lögner bär ett stort ansvar för att det blivit så här laddat. Dags för media att ställa sig framför spegeln.

Samtidigt uppmanar jag de som delar min syn på världen att inte svara med samma beteende, även om det ibland kan vara svårt att hålla igen, agera ödmjukt, defensivt och i försvar.